tirsdag den 5. marts 2013

Øjebæer og sommerblomster

I weekenden blev de første sommerblomster sået i lune, skønne omgivelser i drivhuset. Herefter blev de båret ind i soveværelset, hvor de står på gulvet og nyder godt af gulvvarmen. Og jeg skal da ellers love for at nogle af dem har travlt, for der er allerede en del spirer.  

Og hvad så når de har spiret? Normalt ville de komme i drivhuset og stå ind til det bliver så varmt at de kan komme ud. De seneste år har det set nogenlunde sådan her ud:

De står i kapillærkasserne og bliver dækket med bobleplast om natten. Bliver det rigtig koldt tænder jeg et par bloklys i et par lanterner og stiller ind i mellem kasserne.

Men i år er der ikke plads i drivhuset (mere om det lidt senere i dette indlæg), så her bliver løsningen lidt anderledes.

Sidste efterår købte jeg denne usandsynligt grimme anordning for en rund 50'er i min lokale Kvickly.


Den pynter ikke ligefrem på terrassen, men den står til gengæld der hvor solen rammer allermest i løbet af dagen. Faktisk fra den står op og næsten til den går ned. Og her skal mine frølinger bo når de har spiret. Der bliver nemlig køligt, men lyst.

Konceptet er det samme, med kapillærkasser og bobleplast.
Der kan være 6 stk., men de sidste skal lige graves ud af rodebutikken, også kendt som drivhuset. Her kommer også mine småplanter fra Odenia til at træde deres barnesko.

Hele anordningen kan heldigvis pakkes sammen og gemmes bagerst i skuret når sommerblomsterne er flyttet hjemmefra.

Og hvorfor er der så ikke plads i drivhuset i år???

Fordi her har jeg jo gang i mit overvintringsprojekt. Og det udgør nok alligevel 'over-øjebæen' her på matriklen lige pt. :-)

Kønt er det dæleme ikke, men det virker!

Se bare her hvis jeg graver mig igennem de mange lag rockwool og bobleplast:

Her står en stor del af mine pelargonier, og andre planter og de har med ganske få undtagelser overlevet vinteren. De er begyndt at røre på sig, så vandingen er intensiveret og snart kommer der lidt gødning i vandet og pelargonierne skal have deres forårsklip.

Enkelte pelargonier er så glade for deres vinterhi at de blomstrer.


 Og denne smukke duftpelargonie som jeg ikke kan huske navnet på bliver jeg aldrig træt af at kigge på. Alle blade er unikke og supersmukke.

Som et eksperiment satte jeg en af mine krukkede kæmpeverbenaer til overvintring, og se nu her

Små spirer titter frem, så den får snart en større krukke og så er jeg spændt på hvordan den udvikler sig i løbet af foråret.

Også solbærsalvien har fart på.

Også de planter der har overvintret i den ikke frostfri del af drivhuset er begyndt at røre på sig. Det gælder fx esdragon og hortensiaer.


Hvordan det kommer til at gå med sommerblomsterne i deres øjebæ-hjem følger der mere om i senere indlæg. Nu vil jeg skynde mig ud og nyde den sidste eftermiddagssol i drivhuset. :o)

14 kommentarer:

  1. Det var interessant læsning! Jeg skal i gang med mit første drivhus så det er bare om at suge til ! Tak for i dag :-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Det er en af de mest fantastiske ting ved de mange haveblogs, man kan få så meget dejlig inspiration. God fornøjelse med det nye drivhus, det er en fantastisk ting at have. :-)
      Mange hilsner
      Trine

      Slet
  2. Hold da op for en praktisk øjebæ... Det er da fantastisk alt det du har fået overvintret, godt gået. Tror jeg hugger ideen med at sætte såbakkerne i kapillærekasserne, god måde at bruge dem på inden tomaternes ankomst.

    SvarSlet
    Svar
    1. Hug endelig løs! :o) Det fungerer faktisk rigtig godt, og så er de netop til nytte også 'udenfor sæsonen'.
      Mange hilsner
      Trine

      Slet
  3. Skidt være med det ikke er kønt, det er alligevel glemt når forår og sommeren er i fuld gang og du kan nyde de utroligt mange dejlige planter du har sået og overvintret. Jeg har ikke selv turdet overvinter andet end oliventræer og figen i drivhuset men med dit indlæg, kanske jeg gør mere ud af det til næste vinter. Ihvertfald vil jeg sætte nogle af mine frølinger ned nu.
    :-) Rose

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg lever heldigvis med at det ikke er kønt, når bare det har en funktion. :o) Husk hvis du kopierer overvintringsideen at der skal være en varmekilde. Jeg har en lille varmeblæser som slår til når temperaturen kommer ned omkring 4 grader. Og den har altså formået at holde det hele frostfrit også når temperaturen udenfor har nærmet sig - 20 grader.
      Mange hilsner

      Trine

      Slet
  4. Det funker åbenbart så skidt med, hvordan det ser ud. Der er gang i mangt og meget hos dig. Flot

    SvarSlet
  5. jeg tror da også, at jeg napper idéen med sommerblomster i kapilærkasserne. For er ganske sikker på, at jeg får pladsmangel indendøre på et tidspunkt.

    Utroligt at dine pelargonier allerede blomstrer. De kan nå at blive nogle store og flotte eksemplarer i løbet af sæsonen - dejligt :-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Nup endelig ideen - det er jo bl.a. derfor vi har vore blogs, så vi kan inspirere hinanden med vores ideer.
      Jeg håber også mine pelargonier når at blive kæmpestore i løbet af sommeren og der er en helt særlig tilfredsstillelse ved at hav overvintret dem. :o)
      Mange hilsner

      Trine

      Slet
  6. Ja en smart øjenbæ.....det er da en fin idé, når du nu har pladsmangel i drivhuset.
    Den pelargonie, er jeg næsten sikker på, hedder Atomic snowflake.

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak Bente. Jeg sad netop da jeg skrev indlægget og tænkte om jeg måske kunne være så heldig at du kom forbi og gav mig navnet - for så slap jeg for at slå pelargonien op i bogen! .o)
      Mange hilsner

      Trine

      Slet
  7. Hej Trine Super ide med de kapilærkasser..Den har jeg taget til mig.
    Hos mig kniber det også med pladsen i drivhuset,hvor der stå en masse krukker med forskellige blomster i .
    God forårsdag til dig Jette

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Jette. Det fungerer nemlig rigtig godt med de kasser. Og når nu man skal opbevare både kasser og småplanter kan man jo ligeså godt kombinere det. :o)
      Også en rigtig god dag til dig.
      Mange hilsner
      Trine

      Slet