onsdag den 6. marts 2013

Havens konger, dronninger og en enkelt prinsesse

Kongerne i haven er for mig de store, gamle træer. Dem der giver tag i haven, flimrende, kølig skygge på varme sommerdage, masser af gode blade til at dække havens staudebede  og fodre regnormene med. De der har stået her i generationer, set haven udvikle sig i hænderne hos mennesker både med og uden passion for have.

De byder på oplevelser hele året. Om foråret med deres små spæde blade i den mest fantastiske grønne farve - og for nogles vedkommende en fantastisk blomstring. Om sommeren når man kan ligge under kronen og kigge op gennem bladene på den blå himmel og de drivende skyer. Om efteråret når de fantastiske farver sætter ind og frugterne kan spises eller give mad til fugle og andre smådyr. Og om vinteren, hvor de står med deres majestætiske kroner og afslører hvor de gav læ til fuglenes redebygning.

Vi har tre store træer i haven, som stod her da vi flyttede ind, og jeg nyder dem hver dag året rundt. Her er hvordan de ser ud lige nu.

Først og fremmest er der birken. Et meget smukt træ, som dog besværliggør havedyrkningen i den del af haven ret meget. For en birk er KRÆVENDE - suger al vand og næring til sig. Men den får lov at blive stående, selvfølgelig gør den det. :-)


Jeg elsker at kigge op gennem birkens krone uanset årstiden.
I haven står også en kæmpe mirabel. Og den danner krone over mit lille skovbundsbed. Og giver skønne frugter, som dog også ind i mellem bandes langt væk, når de ligger på stien op mod huset og smatter ud. Eller giver hvepse en ordentlig kæp i øret, så de flyver fuldstændig ukoordinerede rundt til fare for omgivelserne. :o) Den bør skæres ned, for vi er altid lidt nervøse i stormvejr - vælter den bliver det lige ned i naboens soveværelse. Når den blomstrer er det dog som om vi glemmer alt om det............


Det sidste store træ er en røn. Som står diskret i et hjørne og troner med sine smukke blade og bær, som fuglene nyder godt af i efteråret. Og så danner den skygge over komposten som er placeret under den. At den tilmed faktisk er god at klatre i er bare endnu et plus, hvis man altså har en størrelse hvor man nyder at klatre i træer. :o)


I haven stod også et par dronninger da vi flyttede ind. Men det går jo altså ikke med så mange dronninger til et enkelt rige, så der er blot en enkelt tilbage. Den står meget centralt placeret i haven og på denne årstid er den fyldt med småfugle, for her hænger fuglekugler og under den fodres på jorden.


Og så er der prinsessen, hun er ikke helt så stationær som de andre, men heldigvis heller ikke for fin til en forårsrengøring i slottet. :o)På denne årstid handler det ofte om de små vækster tæt ved jorden, men jeg synes nu også vi skal huske at nyde alt det der danner "skelettet" i haven - de store konger og dronninger.

3 kommentarer:

 1. Rigtig godt indlæg om konger, dronninger og den søde prinsesse. Jeg kan godt lide det, du skriver om træerne. Rigtig godt og poetisk.

  SvarSlet
 2. Jeg elsker at kigge på træer, specielt op mod en skøn blå himmel. Jeg lægger altid mærke til flotte træer hvor end jeg kommer hen eller forbi. Men jeg var faktisk bedre til at nyde træerne, dengang jeg cyklede, nu kører jeg mest bil og så går det lidt for stærkt til at nyde træernes kroner og stammer ordentligt!
  Venligst Vibeke

  SvarSlet
 3. Hej Trine Flotte store træer du har i haven Havde selv en flot Birk,som vi desværre
  måtte fælde,da jeg har allergi over for birk.
  Sjovt nok har jeg også tre store træer i min villahave.Nemlig et stort bøgetræ-et gammelt æbletræ og en stor mirabelle.
  God aften til dig Jette

  SvarSlet