lørdag den 6. april 2013

Mens vi venter - 3. del

Tredje afsnit i "Mens vi venter" føljetonen skal handle om en staude som det tog mig meget lang tid at komme til at elske. Jeg syntes engang at den var umanerlig grim og kedelig og den skulle i hvert fald aldrig, aldrig, aldrig indenfor i min have..............

Kender I det? Sådan kan jeg have det med mange planter, men stille, roligt og næsten umærkeligt sniger de sig alligevel ind under huden. Måske ser man dem brugt i en skøn sammenhæng, måske taler andre varmt om dem, eller måske sker der noget helt tredje som ændrer ens syn på planten.........under alle omstændigheder så befinder man sig pludselig en dag med spaden i hånden i gang med at plante hadeplanten i sin egen have.

For mig og denne skønne staude kom vendepunktet da denne skønhed kom ind i mit liv:

Echinacea "Pink Double Delight"
Den stod pludselig der på planteskolen og gjorde sig til med sin smukke, struttende fremtoning og jeg sneg den ned i kurven og med hjem hvor jeg plantede den i et bed jeg var i gang med på det tidspunkt.

Da jeg først så hvad denne smukke purpur solhat kunne præstere var løbet kørt og had var vendt til kærlighed. I løbet af en sæson voksede de tre planter jeg havde købt sig store og smukke og dækkede hurtigt 1m2 af bedet.


En dag fik de selskab af den gode, gamle, stabile 'Magnus':Og heller ikke her blev jeg skuffet. Magen til blomsterrigdom skal man lede længe efter - de blomstrer og blomstrer, fra juli til frosten sætter ind. Og er skønne i buketter og elsket blandt insekterne - få steder kan man finde så mange forskellige bevingede væsner som her (det skulle lige være i merian.........) og jeg vil gerne invitere alle insekterne indenfor. 

Ind i mellem dukker der små selvsåede eksemplarer af både magnus og double delight op og det er bare en ekstra gave, for enten kan jeg selv bruge dem eller de gør glæde hos andre.

Jeg har ingen planer om at skulle udvide min samling af purpur solhatte til at omfatte alt, men alligevel er der da kommet nogle flere til i haven:

Denne flyttede ind sammen med Magnus,
men er ikke Magnus, jeg ved ikke hvad den
hedder.

White Swan

Endnu en ny, som jeg ikke kender navnet på

'After Midnight'

Trykker man mig lidt på maven indrømmer jeg gerne at der sikkert kommer flere til efterhånden som græsset forsvinder og blomstermængden øges, for purpur solhattene har nogle egenskaber som jeg værdsætter meget højt - de er stabile, står selv i blæsevejr, blomstrer overdådigt, passer sig selv, tiltrækker insekter og ikke mindst må jeg jo erkende at jeg nu synes de er smukke............ :o)

Og så passer de så fint sammen med mange af de andre stauder som jeg elsker, bl.a. storkenæb, stjerneskærm, løvefod, duehoved og en masse andre.

Jeg vil slutte med lidt flere billeder af de skønne blomster og ønske alle en dejlig weekend i haven. 
Nyd dagen og haven.
 

14 kommentarer:

 1. Hej Trine.Dejligt indlæg.Sjovt nok havde jeg det ligesom dig med hensyn til solhatte.men sidst sommer var jeg på Fyn hos Staudefeen,og hun havde bare de smukkeste solhatte.Og så var jeg også solgt.Købte bla.White Swan og en limefarvet.
  Og det med at græsset forsvinder,det kender jeg også godt.
  Du kan se det i mit nye indlæg,hvor vi er ved at anlægge en lille terrasse med en pergula.
  Dit bed med solhatte er utroligt smukt,og sikke hurtigt de formerede sig.Rigtig god weekend til dig Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Jette.
   Tak skal du have - jeg så godt alle staudefeens skønne solhatte og kan godt forstå at du blev fristet. Jeg tror også jeg selv må have nogle hos hende i år. Jeg må straks ind og kigge hos dig, altid skønt med lidt inspiration.
   Mange hilsner
   Trine

   Slet
 2. Hej Trine
  Jeg har ikke haft noget had forhold til disse smukke planter, men et måske ligegyldigt forhold. Nu har jeg efterhånden mange forskellige i haven, og jeg forærer ikke væk af dem mere, for jo flere jo bedre :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Lisbeth
   Du har vist også lidt mere plads til at de skønne 'hatte' kan brede sig end jeg har. .o) Og jeg er næsten ikke misundelig! :o)
   Skønne er de og jeg håber jeg kan komme forbi og se dine eksemlarer IRL en dag.
   Mange hilsner
   Trine

   Slet
 3. De er også så småt ved at vinde indpas i mine have. Jeg har et par stykker. Kan ikke huske navnene, så de er ikke højt prioriteret, men passer fint ind med de andre stauder i stil og farver.

  SvarSlet
  Svar
  1. De sniger sig ind på os gør de...........Jeg har aldrig været god til det med plantenavne, men jeg plejer også at sige at det er udseendet der tæller. :o)
   Mange hilsner
   Trine

   Slet
 4. Jeg startede også med at have Magnus, men der er da kommet lidt flere sorter til. De trives også fint i min lette jord. Det med at plænen viger til gengæld for blomster kender jeg også.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det sjove er at jeg faktisk er den lykkelige ejer af en ret tung lerjord ude i haven, men alligevel trives solhattene her hos mig. det var jeg ikke sikker på at de ville, men det går altså over al forventning.
   mange hilsner
   Trine

   Slet
 5. Det tog også mig lidt tid at falde for purpur solhat. Den var lidt for pågående efter min smag. Nu har jeg helt overgivet mig. Jeg synes at den er smuk i alle stadier af sit liv, og jeg er særlig glad for at den er kraftig og stabil. Jeg planter flere ud i år, for der skal farver i alle bede i år.

  Den plante, som indledningsvis var min hade-plante, er hosta. Magen til kedelig fætter skal man lede længe efter. Det tør jeg godt sige nu, hvor jeg har den både hjemme og i kolonihaven. Den er måske ikke så spændende alene, men det gør sig så godt sammen med andre og på steder, hvor intet andet synes at trives. Dog hader jeg stadig dem med brogede blade. Jeg har vist læst for meget plantepatologi til at værdsætte spraglede plade. De sender mig de helt forkerte signaler.

  Tak for kigget. Jeg glæder mig til at hjælpe dig af med noget af dit overskud.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Rikke. Hosta har også været måske ikke en hadeplante, men så i hvertfald evigt ligegyldig i min optik. Og nu elsker jeg den og kan slet ikke få nok af dem.............lidt radikal har man jo altid lov at være. Jeg bruger dem jo rigtig meget i krukker sammen med alt det spraglede og de er altså fantastiske krukkeplanter.

   Du kan tro du skal få lov at overtage noget af overskuddet. jeg er ikke sikker på at dine planter har overlevet vinteren i planteskolen, men så kan jeg da heldigvis finde nogle nye derude i bedene til dig.

   Mange hilsner

   Trine

   Slet
 6. Jeg har været glad for purpur solhat fra jeg så den første gang, men desværre har jeg svært ved at få den til at gro her hos mig, kun Magnus ser ud til at trives,men den er da også dejlig:-)
  Med venlig hilsen
  Lene Jensen Nordjylland

  SvarSlet
  Svar
  1. Æv, altså, det er irriterende når planter man holder af ikke rigtig vil bo i haven. Men dejligt at Magnus vil, for det er altså en skøn og stabil staude.
   mange hilsner

   Trine

   Slet
 7. Åh hvor jeg kender det... Har netop i efteråret købt mine første solhatte hos staudefeen, men ved ikke om de vil blomstre hos mig endnu. Uden at ville fornærme nogen, kan jeg godt indrømme, at jeg stadig har et anstrengt forhold til rododendron og liljer - altså lige undtagen i andres haver...
  Hilsen Susanne

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg tror vi alle har vores planter som vi har et ret anstrengt forhold til, og jeg synes bare det er godt at vi ikke alle holder af det samme, for det ville jo blive ret kedeligt........Jeg krydser fingre for dine solhatte, for det er altså skønne planter.
   Mange hilsner

   Trine

   Slet