fredag den 15. juni 2012

Noget om geranium og passion..........

........det første er en planteslægt, det sidste er noget den kan skabe hos en uskyldig og uforberedt haveejer!

Jeg starter lige med et par advarsler:
1. Dette indlæg kommer til at indeholde uanede mængder billeder og en masse ord.
2. Luk aldrig en geranium ind i din have...............den inviterer hele sin familie med..........

Og så til en bekendelse: Jeg ELSKER geranium. Og jeg tror lidenskaben vil vare lige til jeg ikke kan kravle ud i min have længere. Det er en dyr og besværlig passion, for når jeg ser en ny og spændende geranium som jeg ikke har MÅ jeg have den uanset hvad. Det giver huller i havebudgettet og behov for nye bede i tide og utide. Men hvad pokker, nogle kvinder køber sko og nogle køber geranium!

Jeg aner ikke hvornår min kærlighed til denne planteslægt startede. Faktisk har jeg en erindring om at jeg, første gang nogen ville forære mig en geranium, afviste tilbuddet med besked om at dem brød jeg mig vist ikke så meget om. Jeg fik planten med alligevel og derfor advarsel nr. 2. Den ene lille pratense har nemlig siden inviteret en hel masse andre indenfor og den fortsætter ufortrødent skønt jeg har fortalt den at jeg ikke har 10 tønder land at gøre godt med!

Jeg har faktisk aldig talt hvor mange forskellige jeg har, men det er mange.................her vil jeg præsentere nogle af dem der er i blomst lige nu. Jeg kender ikke navnet på dem alle, men det er også udseendet der tæller her:

Det var den her der startede det hele. Det er en G. Pratense, men jeg ved ikke hvilken. Den er meget blå og blomstrer gerne to gange hvis den klippes ned efter afblomstring. Den lille bi kom lige forbi og lavede akrobatiske øvelser.

G. cantabrigense Album - fantastisk bunddækker i den lave ende.

G. cantabrigense Biokovo

G. Cinereum Giuseppina, en lille lav art med en helt fantastisk farve

G. endressii Beholders eye

Kaukasisk storkenæb - meget lille og fin sytenbedsplante med store blomster

G. Maccrorrhizum Ingwersens Variety. En uovertruffen bunddækker, som dog ind i mellem vil dække lige lovlig meget bund.......

G. Magnificum Rosemoor. Meget, meget smuk, men bliver desværre knap så køn efter blomstring. Derfor har jeg den lidt i baggrunden. Den lille heuchera nedenunder er egentlig flyttet - det har den bare glemt...............

G. Oxonianum Southcombe Double

G. Phaeum Album. Phaeum er en meget livskraftig geranium og jeg elsker den. Man skal bare huske at klippe den ned hvis man ikke vil have sin have fyldt med phaeum babyer.............

G. Phaeum, måske den der hedder Enid, jeg er ikke sikker, men smuk er den.

G. Phaeum Samobor

G. oxonianum Rebecca Moss

G. oxonianum Rose Clair

G. sanguineum

G. sanguineum Apfelblüte

G. sanguineum Elke - helt fantastiske blomster der ligner fløjl

G. sanguineum Striatum - minder lidt om apfelblüte

G. ?, den kan jeg simpelthen ikke huske hvad hedder

Endnu en ukendt

Og endnu en af de ukendte. jeg har fået rigtig mange geranium fra venner og kollegaer, som jeg ikke ved hvad hedder, men det betyder heller ikke så meget.

G. versicolor

G. Wallichianum Rozanne. Jeg har også en der hedder Sylvias surprise, som er rosa, men den er ikke sprunget ud endnu.
Der mangler lige nogle enkelte som er lige på nippet til at blomstre, de kommer senere.

Og hvad er det så der gør disse planter så specielle? Tja, det svarer vel lidt til at spørge hvorfor jeg giftede mig med netop ham jeg er gift med...............det er svært at svare på. Men så alligevel ikke, for de er forskellige, sunde, rigtblomstrende og du kan finde en geranium til alle steder i haven. Spørg bare hvis du vil vide mere, så skal jeg svare på bedste beskub.

Rigtig god weekend.

2 kommentarer:

 1. Du har helt ret Trine :-D
  Får man først en´ ind i haven, så er man solgt til stanglakrids ;-D
  I år har jeg fået øjnene op for dem med mørkt løv; "Espresso", "Elisabeth Ann", og med mørke aftegninger på bladene som, "Somobor". Altså den ene er jo mere lækker end den anden.
  Og hvornår ender det? forhåbentlig aldrig ;-D¨

  Marianne :-D

  SvarSlet
 2. Jeg har også efterhånden en del storkenæb, men er da ikke færdig med at få flere :-) Især phaeum er jeg blevet glad for til bunddække især på nordsiden. Der er nogle til ethvert formål i haven.

  SvarSlet