fredag den 19. oktober 2012

Overvintring i god ro og orden

Den seneste uge har jeg bl.a. brugt på at gøre klar til overvintring af en del af mine pelargonier. Og når man ser på temperaturen og vejret i dag virker det som en fuldstændig overflødig foranstaltning, men, men, men, er der noget man som haveejer hurtigt lærer så er det, at det berømte udtryk 'Rettidig omhu' er vigtigt altid at have in mente.............

Og nu er alting klart. Drivhuset er vasket, overvintringsrummet sat op og der er ryddet op i drivhuset.

YES! Det er en god fornemmelse når man bare er klar til at kulden kommer.

Overvintringsrummet ser sådan her ud:


Det er i princippet et lille telt i bobleplast i drivhuset. Planen er at lave en isoleret bund til det, men det når jeg ikke i år, så derfor fungerer kapillærkasserne som isolering mod jorden, så krukkerne ikke kommer til at stå direkte på jorden.

Kigger vi indenfor er der hylder i hele den ene side.

Her skal alle de lidt mindre planter stå og lune sig , mens de store altså skal stå i den anden side. Alle de små er på plads, de er blevet pudset for visne blade og klippet en del ned inden de er sat på hylden.

Nu er det jo ikke gjort bare med at sætte rummet op, for der må nødvendigvis være en varmekilde. Jeg har før prøvet med en petroleumsbrænder, men det kan jeg absolut ikke anbefale. Den soder helt vildt og afgiver alt for meget fugt. Og så er der lige den hurdle, at når det bliver rigtig koldt derude kan man ikke åbne dørene til drivhuset og fylde brændstof på.............

Derfor bliver det nu denne lille fyr der skal klare ærterne.


Den er lavet til formålet, godkendt til udendørs brug og har en ordentlig termostat. Den skal holde temperaturen mellem 2 og 5 grader og nok allervigtigst har den en god blæser så luften kan holdes rimelig tør. Jeg har store forventninger til min nye ven.

Nu sidder du måske og tænker at det vil koste en formue. Det kommer det ikke til, for hvis vi får n længere periode med hårdfrost må jeg simpelthen opgive projektet - det skal ikke koste flere 1000 kr. at overvintre mine planter. Men hvo intet vover, intet vinder.........

Hvordan det så kommer til at gå kan jeg fortælle mere om til april engang. :o)

I resten af drivhuset er der også rigtig fint.


Mit lille plantebord kan nu rent faktisk ses. (pelargonierne der står på bakken skal ind i husets vindueskarme - jeg skal jo være sikker på at nogle af dem overlever.......)
På de hvide reoler står alle de lidt mere sarte vækster som dog kan tåle frost og mine hortensiaer i krukker kommer også indedøre når frosten sætter ind.

Chilierne er der stadig masser af.

De her er ret stærke, og vi når slet ikke at få brugt en brøkdel af dem, men planten er nu også køn i sig selv.

For noget tid siden såede jeg en masse akelejer af den her slags.

Jeg holder utrolig meget af den og har konstateret at frøafkom bliver som moderplanten, så i stedet for bare at lade den selvså har jeg nu sået den selv.

I går pottede jeg de små babyer op, så nu står de også i drivhuset og hygger sig.

Jeg håber de overlever vinteren, de får i hvert fald lov at stå i drivhusets beskyttede miljø og hygge sig vinteren over.

Nu vil jeg skynde mig ud i den mest pragtfulde efterårsdag og komme videre med andre gøremål i haven.

Nyd dagen og haven.

8 kommentarer:

 1. Jeg skal da love for, at du er vinterklar, det ser godt ud. Fine små akelejefrølinger.
  Det har været en helt igennem skøn dag i dag.

  SvarSlet
 2. Det lyder som en god idé med et blobleplasttelt i drivhuset til sarte planter. Jeg er spændt på at høre hvordan dit lille eksperiment er gået. Jeg har heller ingen frostfrie overvintringssteder, så hvis din løsning kan klare det til en rimelig penge, så kunne jeg sagtens finde på at kopiere.

  Hvor lyder det forjættende dejligt, at du er vinterklar. Og selvom vejret er skønt i disse dage, så kan det hurtigt vende.

  SvarSlet
 3. Hvor ser det bare skønt ud. Du har virkelig nået en masse i ferien. Jeg ser frem til at se hvordan "mine" planter klare vinteren hos dig. Jeg forsøger at undgå alt for mange sarte planter, for jeg kan slet ikke holde varme i mit drivhus i kolonihaven, hvor vi ikke har strøm. Mine sarte skal hjem i kælder og vindueskarme. Der bliver tryk på på Møllevænger.

  Vi ses!

  SvarSlet
  Svar
  1. PS. Sikken et flot layout du har fået på siden!

   Slet
 4. Et drivhus til drivhuset det har jeg ikke set før ;O), håber din plan lykkes og du har en masse fine planter til foråret ;O)

  SvarSlet
 5. Dejligt indlæg, MOR! HVor er det lige, du har det der "telt" fra?

  SvarSlet
 6. Hej Jeg har lige bestilt et bobleplast drivhus, det ligner meget dit. Jeg håber også meget på at det kan lykkes at overvintre planter i det. Det er første gang jeg skal prøve, fik først mit drivhus i foråret. Vi håber på at kunne holde hele drivhuset frostfrit, det har en 80 cm høj isoleret mur og er også isoleret i bunde, men vi tør ikke helt stole på det, så derfor har vi købt det lille og en varmepumpe, der ligner din.
  Med venlig hilsen
  Lene Jensen Nordjylland

  SvarSlet
 7. Hej allesammen
  Tak for alle kommentarerne. Det lille bobleplastdrivhus er fra willab garden, men jeg synes efterhånden det er godt pebret i pris. Jeg købte det for nogle år siden hjem fra Sverige og mener jeg gav omkring 400 kr. for det. Nu koster det over det dobbelte......!! I øvrigt har jeg ekstra bobleplast på lager som kan lægges over 'huset' hvis det bliver virkelig koldt. Lige nu er der den skønneste duft derinde fra de mange duftpelargonier der står på række og geled. :o)
  Rikke: Bare rolig, dine planter er i fin form og står godt og sikkert på hylderne i planteskolen. De har efterhånden en anselig størrelse, så de er pottet om et par gange. Jeg skal nok holde godt styr på dem til vinter.
  Mange hilsner
  Trine

  SvarSlet